Nosework-harrastajan joulukalenteri osa 12

Eläintenkouluttaja/ylituomari Miira Hellsten käy läpi vääriä uskomuksia nosework-säännöistä ja koulutustavoista sekä vinkkaa, mitä säännöt sanovat tai mikä olisi toimivampi koulutustapa.

Miiralle saa vinkata sääntövääristymiä ja koulutusväittämiä korjattavaksi 🙏🏽 Kalenteri ilmestyy noin 1-3 päivän välein (pahoittelut viiveestä).

Väite 12: Säännöt eivät kiellä haukkumista ilmaisuna.

Olen kuullut keskustelua siitä, että haukkuilmaisua ei kannata tai jopa ei saa valita koiralleen ilmaisumuodoksi siksi, että 3-luokan kokeessa kätköjen määrää ei tiedä. Jos koira ilmaisee haukkumalla, niin muut osallistujat voivat saada vihiä kätköjen määrästä. Siksi koiran ilmaisun pitäisi olla äänetön. Olen myös kuullut, että asia voisi tulla säännöksi.

Vastaus: Haukkuminen ilmaisuna tai ilmaisun yhteydessä ei ole säännöissä kielletty eikä sen kieltämisestä ole ollut tuomaristossa puhetta. Haukkumisesta ei voi päätellä kätköjen määrää, koska kuulija ei tiedä, oliko löytö oikea vai väärä. Koirat voivat haukkua eri vaiheissa etsintäänsä muutenkin. Sen sijaan ohjaajan KOVAääninen ilonkiljaisu löydöllä on kielletty, siitä voisi päätellä kätköjen määrän.

Oman etsintävuoron odottelupaikalla haukkuminen voi aiheuttaa muille ongelmia eli häiritä suorittavaa koirakkoa. Tähän siis kannattaa kouluttaa koiralle malttia ja hiljaisempaa odotteluaikaa.