Nosework-harrastajan joulukalenteri osa 13

Eläintenkouluttaja/ylituomari Miira Hellsten käy läpi vääriä uskomuksia nosework-säännöistä ja koulutustavoista sekä vinkkaa, mitä säännöt sanovat tai mikä olisi toimivampi koulutustapa.

Miiralle saa vinkata sääntövääristymiä ja koulutusväittämiä korjattavaksi 🙏🏽 Kalenteri ilmestyy noin 1-3 päivän välein.

Väite 13: Koiralle kannattaa noseworkin alkeissa kouluttaa kaikki kolme hajua (eukalyptus-, laakerinlehti- ja laventelihydrolaatti) tekemällä niistä itse tai ostamalla näiden kolmen hajun cocktail eli sekoituspullo. Näin koira oppii kätevästi heti kaikki kolme hajua.

Vastaus: Oikotietä onneen ei ole. Ei ole yhtä koulutusmenetelmää tähänkään asiaan.

Kokeissa kaikki hydrolaatit tulevat omista pulloistaan, myös mahdolliset yhdistelmähajut. Tästä syystä suosittelen erillisiä hydrolaatteja myös koulutuksessa. Koiran treenihistorian aikana olisi kannattavaa treenata monia eri hajupulloja näistä kolmesta eri hydrolaattityypistä, sillä eri kokeissakin tulee vastaan eri lähteistä hankittuja hydrolaatteja ja samankin hankintapaikan tuotannosta vaihtelevia eriä. Tämä siksi, että tutkitusti hydrolaattien laatu vaihtelee hyvin paljon eli haju ei ole standardoitu. Tutkimuksissa yhdestä eukapullosta ei löytynyt eukalyptusta ollenkaan ja laakerinlehtiversiosta löytyi myös eukalyptusta.

Koirille ei silti ole iso juttu oppia etsimään eri lähteistä tulevilla hajuilla ja kokeissa tulee olla aina ns. lähtöhaju eli lämmittelyalue tarjolla kokeessa käytettävistä hydrolaattipulloista.