Nosework-harrastajan joulukalenteri, osat 14-20

Eläintenkouluttaja/ylituomari Miira Hellsten käy läpi vääriä uskomuksia nosework-säännöistä ja koulutustavoista sekä vinkkaa, mitä säännöt sanovat tai mikä olisi toimivampi koulutustapa. 

Miiralle saa vinkata sääntövääristymiä ja koulutusväittämiä korjattavaksi 🙏🏽 Kalenteri ilmestyy noin 1-3 päivän välein.

Väite 14: Koiran täytyy hajun sijaintia tarkentaessaan saada käyttää kieltään, eli kätkön pienestä lipaisusta ei saisi antaa virhepistettä.

Vastaus: Jos kätkön nuoleminen sallittaisiin, kokeen edetessä kätkö kontaminoituisi vahvasti. Kokeen ensimmäinen ja viimeinen osallistuja etsisivät käytännössä aivan eri hajuista kätköä. Kostean kätkön voisi erottaa jopa silmämääräisesti. Kätkö saattaisi jopa tuhoutua.

Ilmaisun voi kouluttaa johdonmukaisesti niin vahvaksi, ettei koira koe nuolemista kannattavaksi. Työkoirille tämä on itsestäänselvä asia kouluttaa.

Väite 15: Kun koirani nousee kaikkien etsintämuotojen kokeessa kakkosluokkaan, voimme osallistua kakkosluokan kokeisiin myös yhden etsintämuodon kokeissa.

Vastaus: Väite ei pidä paikkaansa. Noseworkissä on viisi eri koemuotoa. Jokaisen koemuodon kohdalla noustaan ykkösluokasta ylöspäin ainoastaan juuri siitä koemuodosta saaduilla kolmella luokkanousutuloksella. Luokkanoustulos on yhdestä kokeesta saatu 100 pisteen ja 0-3 virhepisteen tulos.

Eri koemuodot ovat yhden etsintämuodon kokeet: laatikkoetsintäkoe, jossa on neljä laatikkoetsintää, sisäetsintäkoe, jossa on neljä sisäetsintää, ulkoestintäkoe, jossa on neljä ulkoetsintää ja ajoneuvoetsintäkoe, jossa on neljä ajoneuvoestintää sekä kaikkien etsintämuotojen koe, jossa on yksi etsintäalue jokaisesta eri etsintämuodosta.

Väite 16: Kun etsintäaika loppuu, koirakko ei voi saada enää virhepisteitä kyseiseltä alueelta.

Vastaus: Vaikka aika olisi loppunut virhepisteitä voi silti saada niin kauan, kun koirakko on etsintäalueella. Suoritus voidaan jopa hylätä jos välinepalkka annetaan missään muualla kuin etukäteen ilmoitetulla palkitsemisalueella. Koiran väkivaltaisesta kohtelusta voi myös saada virhepisteitä tai tulla suljetuksi pois kokeesta.

Väite 17: Koiralla saa käyttää kokeessa pukineita kuten tossuja, juoksupöksyä tai urossuojaa.

Vastaus: Koiralla saa käyttää kokeessa takkia tai tossuja, mutta ei urossuojaa. Juoksuiset nartut saavat osallistua kokeeseen vain, jos juuri siinä kokeessa on annettu tähän lupa. Juoksuinen osallistuu aina juoksupöksyt jalassa ja koko kokeen viiveisenä. Jokainen koira jolla ei ole juoksuja on silloin suorittanut jo kaikki omat etsintänsä.

Väite 18: Kokeen alussa etsintäalueisiin tutustumisen aikana ei saa enää kysyä kuinka monta kätköä säännöt sallivat kyseisessä luokassa ja etsintämuodossa.

Vastaus: Etsintäalueisiin tutustuttaessa saa kysyä kätköjen määrästä. Jokaisella etsintäalueella on vähintään yksi kätkö, mutta kolmosluokassa kätköjen määrää ei kerrota. Kolmosluokassa voi yhdellä etsintäalueella olla useita eri tiloja joista yksi voi olla tyhjä. Säännöstössä on asetettu etsintämuotokohtaiset enimmäismäärät sekä etsintäalueella oleville kätköille, etsintäalueen tilojen määrälle että yksittäisen tilan kätköille. Säännöt kannattaa opetella hyvin ja niistä voi vaikka tallentaa kopion omaan puhelimeen.

Väite 19: Kokeessa ei saa käyttää monitoimihihnaa, kuristavaa tai puolikuristavaa pantaa.

Vastaus: Monitoimihihnan käyttö ei ole kielletty, mutta tuomarit suosittelevat käyttämään mieluummin sileää hihnaa. Koealueen odottelu- ja ulkoilualueilla, koiralla saa olla enintään 2 metrin mittainen hihna. Monitoimihihna saa olla lukittu enintään kahteen metriin. Etsintäalueelle tultaessa koiralle saa vaihtaa pidemmän hihnan, mutta ei fleksiä. Tuomari kertoo erikseen kussakin kokeessa, missä hihnan saa vaihtaa. Muulla koealueella kuin etsintäalueilla koiralla saa käyttää kuristavaa tai puolikuristavaa pantaa. Etsintäalueella koiralla saa olla puolikuristava panta mikäli se on varmistettu ei-kuristavaan asentoon molemmista D-renkaista hihnan omalla lukolla.

Väite 20: Koira ei saa poistua etsintäalueelta kesken etsinnän.

Vastaus: Koira saa käydä etsinnän aikana alueen rajojen ulkopuolella, kunhan se on ohjaajan hallinnassa. Jollain etsintäalueella kätkö saattaa olla alueen rajalla ja olla helpommin löydettävissä käymällä haistelemassa hieman alueen ulkopuoleltakin.