Nosework-harrastajan joulukalenteri osa 9, 10 & 11

Eläintenkouluttaja/ylituomari Miira Hellsten käy läpi vääriä uskomuksia nosework-säännöistä ja koulutustavoista sekä vinkkaa, mitä säännöt sanovat tai mikä olisi toimivampi koulutustapa.

Miiralle saa vinkata sääntövääristymiä ja koulutusväittämiä korjattavaksi 🙏🏽 Kalenteri ilmestyy noin 1-3 päivän välein (pahoittelut viiveestä).

Väite 9: Kokeessa saa virhepisteitä juoksemisesta: kun koira juoksee laatikkoetsinnässä laatikoiden yli.

Vastaus: Pelkästä koiran juoksemisesta ei saa virhepisteitä. Virhepisteitä rapsahtaa, jos koira:

  • tarkoituksellisesti astuu laatikoiden päälle.
  • tekee tempputreeniä tassut laatikolla
  • runtelee tai nuolee laatikoita
  • tarkoituksella työntää laatikoita

Väite 10: Jos koira nuolee laatikkoa tai nuolee kirsuaan laatikon lähellä tai tuomari epäilee koiran nuolleen laatikkoa, tulee virhepiste.

Vastaus: Tuomari antaa virhepisteen laatikon nuolemisesta – ei kirsunsa nuolemisesta. Jos tuomari ei näe nuolemista, ei hän voi antaa virhepistettä. Virhepisteitä tulee myös, jos koira nuolee muitakin etsintäalueen esineitä tai lattiaa.

Väite 11: Ohjaaja ei saa kokeessa koskaan koskea etsintäalueen esineisiin.

Vastaus: Ohjaaja ei saa tarkoituksellisesti koskea etsintäalueen esineisiin eikä mennä polvilleen tai makaamaan maahan tarkoituksella. Jos ohjaaja vahingossa törmää esineisiin, ei tule virhepisteitä. Jos ohjaaja kokee turvallisuusriskin kuten että tuoli kaatuisi koiran tai ohjaajan päälle, hän saa ottaa esineestä kiinni.