Nosework-arvostelun muutokset 1.6.2022

Nosework-lajin arvostelu- ja yleisohjeisiin tuli joitain muutoksia 1.6.2022.

Nosework-kokeen säännöt, Nosework-kokeen yleis- ja arvosteluohje, Nosework-kokeen tuomariohje ja Nosework- kokeen järjestäjän toimintaohje löytyvät Kennelliiton sivuilta: https://www.kennelliitto.fi/lomakkeet/nosework-saannot-ja-ohjeet-162022-alkaen

Ylituomari Miira Hellstenin tekemä tiivistelmä muutoskohdista

1) Sisä- ja ulkoetsintöjen maksimikorkeus 1. luokassa pysyi samana eli 120 cm, mutta kakkosluokan maksimikorkeus on nyt 140cm ja kolmosluokan 160 cm.

2) Ykkösluokassa arvostelu kiristyi sen verran, että laatikkoetsinnässä arvostelu yhtenäistettiin kakkosluokan kanssa: laatikon tallaamisesta/raapimisesta tulee ykkösluokassakin virhepiste, vaikka laatikko ei olisi vaurioitunut.

3) Kokeissa etsintäalueilla ei saa palkata koiraa välinepalkalla. Jos ohjaaja palkkaa koiransa välinepalkalla etsintäalueella, tästä seuraa 3 virhepistettä ja kyseinen osio on hylätty.

Ykkösluokassa tähänkin mennessä on suositeltu, että välinepalkat kuten namit ja lelut – ja huom. naksutinkin on välinepalkka – annetaan vasta etsintäalueen ulkopuolella.

Koiraa ei saa tarkoituksellisesti leikittää etsintäalueella myöskään ohjaajan hihalla tai koiran hihnalla.

Tuomari voi osoittaa palkitsemispaikat etsintäalueen ulkopuolella, kauempana ja eri puolellakin lähtö- ja rajalinjasta.

Kakkos- ja kolmosluokassa useamman kuin yhden kätkön etsintäalueilla ohjaaja ei saa poistua kesken etsintöjen etsintäalueen ulkopuolelle palkkaamaan koiraansa välinepalkalla, vaan välinepalkat annetaan vasta, kun poistutaan kokonaan etsintäalueelta.

Erilaisia sosiaalisia palkkioita saa ja toki kannattaa käyttää aina, kun koira on löytänyt kätkön, kunhan odottaa ensin tuomarilta ”Oikein”-sanalla kuittausta löytöilmoituksen jälkeen.

Takapalkkoja ei aina voi jättää lattioille/maahan ennen etsintäalueelle lähtöä. Koealueet ja etsintäalueet voivat olla eri kokeissa hyvinkin erilaisia ja esimerkiksi poistuminen etsintäalueelta olla eri kuin etsintäalueelle tulosuunta.

Jokainen myös kantaa itse palkkionsa eli suositus on, ettei pyydetä tähän apua toimitsijoilta. Sen sijaan toimitsijat kyllä auttavat, jos ohjaajan kengät/takit pitää saada siirrettyä etsintäalueelta poistumisen suuntaan eli lähdön ollessa eri suunnassa sisätiloissa kuin poistuminen.

Tuomarit suosittelevat myös – tämä ei ole sääntö vaan suositus – että märkäruokapalkat annetaan koiralle vasta autoille palattua, ei etsintäalueen vieressä, etteivät tahmaiset ruuat leviä koiran suupielissä tms. maahan/etsintäalueiden pintoihin. Tämä on suositus, ei sääntö.

4) Etsintäalueella ja sen välittömässä läheisyydessä tapahtuvan koiran sosiaalisen palkitsemisen tulee tapahtua hillitysti ja turvallisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, ettei ohjaaja juokse toimitsijoita kumoon tai satuta vahingossa iloloikillaan koiraansa. Lisäksi huutaminen saattaa paljastaa asioita kuten kätköpaikan tai kätköjen määrän (kolmosluokka) vuoroaan odottaville ohjaajille.

5) Tuomarit suosittelevat – huom. tämä ei ole sääntö vaan suositus – etsintäalueella käytettäväksi kiinteää hihnaa eli mieluummin ei säädettäviä/monitoimihihnoja, jotka voi lukita eri mittoihin. Etsintäalueelle saa vaihtaa pidemmän hihnan paikassa, jonka tuomari kertoo.